Pil Çeşitleri, Aküler, Pillerin Özellikleri
   

Robotturk, Robotik Ürünler Sitesi

PİL ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Robot projelerinde en sık kullanılan pil ve akü çeşitleri ve özellikleri aşağıda verilmiştir.

Çinko-Karbon PilÇinko-Karbon Piller

Çinko-Karbon pillerin yapısında çinko negatif elektrot karbon ise pozitif elektrottur. Çinko-Karbon piller şarj edilemezler. En ucuz pillerdir, ancak düşük kapasiteli olmaları nedeniyle kullanılmaları çok önerilmez. Düşük güç kapasitelerinin yanı sıra çinko karbon pillerin elektrolitlerinin zamanla pilin dışına akıp kullanıldıkları robota zarar verebilmeleri de bu pillerin diğer bir dezavantajıdır.


Alkaline PillerAlkaline Piller

Alkaline piller ismini bazik (alkalin) elektrolitlerinden almışlardır. Bu tip pillerin elektrotları çinko ve manganezdir. Alkaline piller şarj edilemeyen pillerdir. Alkaline piller çinko pillerden biraz daha pahalı ancak yine de uygun fiyatlı pillerdir. Kolaylıkla bulunabilmeleri, yüksek güçlü olmaları ve kullanılmadan beklediklerinde kendiliğinden boşalma hızlarının oldukça düşük olması nedeniyle robot projelerinde en çok tercih edilen pillerdir.

Nikel-Kadmiyum PillerNikel-Kadmiyum Piller (Ni-Cad)

Ni-Cad pillerde elektrotlar nikel ve kadmiyum, elektrolit ise potasyum hidroksittir.
Ni-Cad piller 1000 defaya kadar şarj edilebilir. Ancak pilleri şarj etmeden önce tamamen deşarj olduklarından emin olmanız gerekir. Çünkü pilinizi tam deşarj etmeden her şarj edişinizde pilinizin şarj kapasitesi düşecek ve ömrü kısalacaktır. Bu duruma bellek etkisi denir.

Nikel-Metal Hidrit Piller (Ni-MH)

Nikel-Metal Hidrit PillerNi-MH piller yapılarında titanyum, nikel, manganez, kobalt, aluminyum, vanadyum, zirkonyum, demir ve krom bileşikleri içeren, uzun ömürlü, defalarca şarj edilebilen pillerdir. Ni-MH pillerin bir pil birimi 1,2 V potansiyel üretir. Ni-MH pillerin enerji kapasiteleri oldukça yüksektir. Ni-MH piller de Ni-Cad piller gibi tamamen deşarj olmadan şarj edilmemelidir, çünkü bellek etkisi bu piller için de geçerlidir. Ni-MH piller birçok açıdan avantajlı görünse de tek olumsuz yanları kullanılmadıklarında kendi deşarj olma sürelerinin oldukça kısa olmasıdır.

Lityum İyon PillerLityum-İyon Piller (Li-Ion)

Lityum iyon pillerde elektrotlar kabon ve metal oksit, elektrolit ise lityum tuzu çözeltisidir. Lityum iyon piller şarj edilebilen pillerdir. Bu pillerin enerji yoğunluğu diğer pillerden daha yüksektir, bir lityum iyon pil birimi 3,6 V potansiyel üretebilir. Lityum iyon piller enerji kapasiteleri yüksek, şarj tutma süreleri uzun ve diğer pillere göre çok daha hafif pillerdir. Bu özellikleri nedeniyle robot projelerinde çok tercih edilirler, ancak diğer pillere göre çok daha pahalıdırlar. Lityum iyon pillerde bellek etkisi yoktur, yani diğer şarj edilebilir piller gibi tam deşarj olmadan şarj edilmeleri sorunları yoktur.

Lityum Polimer PillerLityum Polimer Piller

Lityum polimer piller lityum iyon piller ile benzer karakteristik özelliklere sahip, yüksek akım çıkışı olan fakat enerji yoğunluğu lityum iyon pillerden daha düşük olan pillerdir.



Kurşun Asit AkülerKurşun-Asit Aküler

Şarj edilebilir Kurşun-Asit aküler 1950'li yıllardan beri kullanılan ve günümüzde en yaygın akü tipleridir. Kurşun-Asit aküler 6 V, 12 V ve 24 V olarak bulunabilirler. Yüksek akım verdiklerinden yüksek güç gerektiren projelerde kullanılabilirler. Kurşun-Asit akülerin dezavantajı ağır olmalarıdır.

* Bu makale Robotiksistem tarafından hazırlanmıştır. Robotiksistem.com kaynak gösterilmek kaydıyla kullanılabilir.
robotik