Maskeleme yöntemi baskı devre yapımı için evde uygulanabilecek bir yöntemdir. Bu yöntem uygulanış bakımından uğraştırıcı bir yöntemdir ve karmaşık devrelerde uygulanması zor olabilir.
Maskeleme yönteminde kullanılacak malzemeler:
Bakırlı Plaket
Dorafix Kağıdı
Maket Bıçağı
Plastik Leğen
Tuz Ruhu
Perhidrol
Su
Koruyucu Eldiven
Matkap
İşlem:
Hazırlanmış olan baskı devre çizimi ters çevirilerek dorafix kağıdı üzerine serilir ve çizim dorafix kağıdı üzerine kopya edilir. Devrenin yapılacağı baskı devre kartının bakırlı yüzeyi temizlenir ve dorafix kağıdının koruyucu bandı çıkarılarak kağıt arada hiç hava boşluğu kalmayacak şekilde dikkatle bakırlı yüzey üzerine yapıştırılır. Devre elemanlarının yerleştirileceği noktalarda gerekli yerlere ince uçlu matkap ile delikler açılır. Devre elemanları arasındaki bağlantı yolları üzerindeki dorafix kağıdı maket bıçağı kullanılarak dikkatle kesilir. Bu işlem sonucunda eritilecek olan (istenmeyen) bakır yüzeyler üzerindeki dorafix kağıdı kesilip çekarılmış, devre yolları üzerindeki dorafix kağıtları duruyor olmalıdır. Böylece bakırlı yüzey üzerine devrenizin maskesini hazırlamış gibi olursunuz.
Bakırlı kartınız artık eritme işlemine hazırdır. Perhidrol ve tuz ruhunu piyasadan temin etmek kolaydır. Bu nedenle de özellikle evde uygulanacak eritme işlemi için idealdir. Hazırlanacak olan eriyiğin tuz ruhu ve perhidrol oranı %5 'tir. Bunun için örneğin plastik leğen içine döktüğünüz 1 kg tuz ruhuna eczaneden temin edebileceğiniz 50 g perhidrol ilave edebilirsiniz. Bu sırada işlemin hızlandırılması ve bakırlı yüzey üzerinde hava kabarcıklarının oluşumunun engellenmesi için, leğen bir kenarından tutularak aşağı yukarı doğru hareket ettirilmelidir.
Eritme işlemi bittiğinde baskı devre kartı çıkarılır ve akan suyun altında ovularak temizlenip, kurulanır. Böylece baskı devre kartınız montaja hazır hale gelir.
Dikkat edilmesi gerekenler:
Eriyiğin hazırlanması ve eritme işlemleri iyi havalandırılan bir ortamda yapılmalıdır.
Baskı devre kartının eriyiğin içinden çıkarılması için koruyucu eldiven kullanılmalıdır.
* Bu makale Robotiksistem tarafından hazırlanmıştır. Robotiksistem.com kaynak gösterilmek kaydıyla kullanılabilir. |