Ses algılaması gerektiren robot ve otomasyon projelerinde mikrofon kullanarak yapılan ses sensörü devreleri kullanılır. Mikrofonlar ses sinyallerini elektrik sinyallerine çeviren elemanlardır.
Mikrofonlarda önemli olan unsur diyaframdır. Diyafram ses dalgalarıyla titreşir ve bu titreşimler mikrofonun çeşidine ve yapısına göre farklı biçimlerde elektrik sinyallerine dönüştürülür.
Mikrofonların frekans, empedans, duyarlılık ve alış yönü gibi karakteristik özellikleri vardır. Bu karakteristik özellikler mikrofonun çeşidine ve kalitesine göre farklılık gösterir ve uygulamaya göre mikrofon seçiminde rol oynar.
Mikrofon çeşitleri:
* Dinamik (bobinli - manyetik) mikrofonlar
* Kapasitif (kondansatör) mikrofonlar
* Şeritli (bantlı) mikrofonlar
* Piezoelektrik kristalli (kristal) mikrofonlar
* Elektret mikrofonlar
* Karbon tozlu mikrofonlar
Sitemizdeki robot projelerinde kullanılan ses algılama sensörleri kapasitif mikrofonlar kullanılarak hazırlanmıştır.
Kapasitif (Kondansatör) Mikrofonlar
Kapasitif mikrofonlar statik elektriklenme esasına göre çalışan mikrofonlardır. Kapasitif mikrofonların diyaframı gelen ses dalgalarıyla titreşir ve bu titreşim mikrofonun kapasitesinin değişimine neden olur. Kapasitedeki bu değişim sesin özelliğine uygun olarak mikrofonun çıkışında elektrik sinyallerini oluşturur.
Kapasitif mikrofonlar DC akım ile beslenerek kullanıldıkları ve küçük boyutlarda üretilebildikleri için robotik çalışmalar için uygundur.
Kapasitif mikrofonların 50 - 15000 Hz arasında oldukça geniş bir frekans karakteristiği vardır. Kapasitif mikrofonların parazit oranları (distorsiyon) az, empedansları ise yüksektir. Bu nedenle kapasitif mikrofonlar yüksek kalite istenilen yerlerde tercih edilebilir.
Robotlarınızda ve özel projelerinizde kullanabileceğiniz ses sensörü devresini inceleyebilirsiniz.
|