|
Kapasitesine Göre Kondansatör Çeşitleri |
Kapasite açısından değişken kapasiteli ve sabit kapasiteli olmak üzere iki çeşit kondansatör bulunmaktadır. Sabit kapasiteli kondansatörler isminden de anlaşılacağı gibi kapasite değeri değiştirilemeyen kondansatörlerdir.
Değişken kapasiteli kondansatörlerde biri sabit diğeri ise hareketli olan iki plaka bulunur ve dielektrik madde olarak hava ya da plastik bir madde kullanılır. Uygulamalarda bir, iki ya da üç bölmeli (ganklı) kondansatörler kullanılmaktadır. İki ganklı kondansatörler iki kondansatörün bir gövde içinde birleştirilmesi ile elde edilmektedir. Yandaki resimde değişken kapasiteli kondansatör sembolleri gösterilmiştir. Bu sembollerden üzerinde ok bulunan mil ayarlı kondansatör, diğeri ise trimer kondansatör içindir.
Değişken Kapasiteli Kondansatör Çeşitleri
Kapasite değeri elle değiştirilebilen (mil ayarlı, varyabl) kondansatörler
Bu tip kondansatörlerde mil döndürüldükçe kondansatör içerisindeki levhalar birbirinin üzerine gelir ve böylece karşı karşıya gelen levhaların boyutunun büyümesiyle kapasite artar. Levhalar arasında plastik ya da hava vardır.
Trimer kondansatörler
Kapasite değeri tornavida ile değiştirilebilen ayarlı kondansatörlerdir. Trimer kondansatörlerde ayar vidasına bağlı 360 derece dönebilen levhalar ile yüzey alanı değiştirilmesiyle kapasite değeri azaltılıp çoğaltılabilir. Trimer kondansatörlerin boyutları ve kapasite değerleri küçüktür. Bu çeşit kondansatörler FM verici, telsiz vb. devrelerde kullanılırlar.
|
Kondansatörlerin Sağlamlık Testi ve Kapasite Değerlerinin Ölçülmesi |
Küçük kapasiteli (1 pikofarad - 1 milifarad ) kondansatörlerin sağlamlıklarını kontrol etmek için ohmmetre 1K, 10K ya da 100K konumundayken, kondansatör boşlatıldıktan sonra yapılan ölçümlerde ohmmetre ibresi çok az kıpırdarsa ya da hiç kıpırdamazsa kondansatör sağlamdır.
Büyük kapasiteli ( 1 mikrofarad - 38000 mikrofarad ) kondansatörlerin sağlamalıkları da aynı şekilde kontrol edilebilir. Ancak bu kez ohmmetre 10 ohm ya da 100 ohm konumunda olmalıdır. Bu tip kondansatörler ohmmetre kullanmadan, DC ya da AC akımla şarj edildikten sonra uçları birbirine değdirilerek kontrol edilebilir. Uçlar birbirine değdirildiğinde kıvılcım (ark) oluşuyorsa kondansatör sağlamdır. Fakat bu yöntem fazla tercih edilmemelidir, çünkü kondansatörün bu şekilde hızlı şarj olup boşalması plakaların zarar görmesine neden olur.
Kondansatörlerin daha sağlıklı olarak test edilmesi ve kapasite değerlerinin ölçülebilmesi için kapasitemetreye ihtiyaç vardır. Kapasitemetre ile doğru ölçüm yapabilmek için, önce kondansatörün bacakları kısa süreliğine birbirine dokundurularak kondansatör boşaltılır.
|
Kondansatör Bağlantıları |
Seri Bağlantı: Kondansatörlerin seri bağlantı hesaplamaları, direncin paralel bağlantı hesaplarıyla aynıdır.
1 / CToplam = ( 1 / C1 ) + ( 1 / C2 ) + ( 1 / C3 ) şeklinde hesaplanır.
1 / CToplam = ( 1 / 10 uF ) + ( 1 / 22 uF ) + ( 1 / 100uF )
1 / CToplam = 0,1 + 0,045 + 0,01
1 / CToplam = 0,155
CToplam = 1 / 0,155
CToplam = 6.45 uF
A ve B arasındaki elektrik ise
VToplam = V1 + V2 + V3 şeklinde hesaplanır.
Bu elektrik kondansatörlerin içinde depolanmış olan elektriktir.
Parelel Bağlantı:Kondansatörlerin paralel bağlantı hesaplamaları, direncin seri bağlantı hesaplarıyla aynıdır.
C Toplam = C1 + C2 + C3 hesapladığımızda,
CToplam = 10 uF+ 22 uF + 100 uF
CToplam = 132 uF eder.
A ve B noktaları arasındaki elektrik ise
VToplam = V1 = V2 = V3 şeklindedir.
Yani tüm kondansatörlerin gerilimleride eşittir.
* Bu makale Robotiksistem tarafından hazırlanmıştır. Robotiksistem.com kaynak gösterilmek kaydıyla kullanılabilir.
|
|
|