Robot Nedir, Robotik Bilgileri, Robot Yapımı
   

Robotturk, Robotik Ürünler Sitesi

ROBOT NEDİR?

Bugüne dek robot nedir sorusuna cevap olarak birçok tanım sunulmuştur. Bunlar arasında en kapsamlı olan birkaçı şöyledir:

Robot , mekanik sistemleri ve bunlarla ilişkili kontrol ve algılama sistemleri ile bilgisayar algoritmalarına bağlı olarak akıllı davranan makinelerdir.

Robot ,yeniden programlanabilen; maddeleri , parçaları, aletleri, programlanmış hareketlerle yapılacak işe göre taşıyan veya işleyen çok fonksiyonlu makinelerdir.(robot institute of america 1979  )

Robot , bir kaide üzerinde en az bir kol, tutma organları(genellikle pensler, vantuzlar veya elektromıknatıslar),pnömatik, hidrolik veya elektriksel sensörler ile konumu ve basınç algılayıcıları ile, bilgi işlem organlarıyla donatılmış kontrollü mekanik maniplelerdir.

Robot, bu konuda çalışmalarıyla tanınan Maja Mataric'in yaptığı tanıma göre, ortamdan topladığı verileri dünyası hakkında sahip olduğu bilgiyle sentezleyerek, anlamlı ve amaçlarına yönelik bir şekilde hareket edebilen ve bunu güvenli bir biçimde yapabilen bir makinedir.

Bu tanımların her biri tek bir noktada birleşir. Bir mekanizmanın robot olarak adlandırılabilmesi için dört temel kısmı içermesi gerekir. Bu temel kısımlar; robotun çevresindeki verileri algılayabilmesi için gerekli sensörler (alıcılar), verilerin toplanmasını ve kontrolü sağlayan elektronik devreler, bu sensör verilerini kullanarak robotun amacına uygun matematiksel ve mantıksal işlemler ile karar verme olayının gerçekleşmesini sağlayan bir program (robotun mikrodenetleyicilerine yüklenecek algoritma) ve verilen kararlar doğrultusunda gerekli hareketleri gerçekleştirebilecek bir mekanik düzenektir.

ROBOT YAPMAK

Gerçek anlamda her şeyiyle size ait bir robot yapmak için elektronik, yazılım ve mekanik bilgilerine sahip olmanız gerekir. Bu nedenle robot yapımı zahmetli bir iştir. Eğer robotik ile yeni ilgilenmeye başladıysanız ve ilk robot projeniz için sabırsızlanıyorsanız basit robot uygulamalarıyla başlamanız gerekir. Bunlar ışığa yönelen robot, çizgi izleyen robot  ya da engel algılayan robot gibi projeler olabilir.

Robot yapımı konusundsa zor olan taraf elektronik, yazılım ve mekanik konularının hepsine hakim olunması gerekmesidir. Çoğu insan bu üç konudan birinde ya da ikisinde bilgi sahibi olup diğerlerinde yetersiz olabilir. Bu noktada projeniz için destek almanız gerekir. Birçok robot devresi günümüzde elektronik kart halinde satılmaktadır. Bu şekilde robot devresi kurulu elektronik kart halinde alındığında lehim de gerektirmediğinden yeni başlayanlar için daha uygun olacaktır.

Robot devrelerinin yanısıra robot kiti de robotik ile yeni ilgilenenler için eğitici olabilir. Düzgün tasarlanmış robot kitleri kullanan kişiye pek çok şey öğretebilir ve kendi robotunuzu yapmaya biraz daha yaklaşmanızı sağlayacak bir adım olabilir.

Eğer kendi robotunuzu tamamen siz yapmak istiyorsanız, robot tasarımı ve yapımı aşamasında yapmanız gerekenleri sıralamalısınız. Bu sıralamada ilk olarak robotun amacının belirlenmesi yer almalıdır. Bir robot yapmak istiyor ama nerden başlayacağınızı bilmiyorsanız robot tasarımı kısmını inceleyin.

* Bu makale Robotiksistem tarafından hazırlanmıştır. Robotiksistem.com kaynak gösterilmek kaydıyla kullanılabilir.
robotik