Robotiğin başlangıç noktası meraktır. Merak, robotiğe başlarken ve kendinizi robotik konusunda geliştirirken en çok ihtiyaç duyacağınız şeydir.
Robotiği hobi olarak seçtiyseniz araştırmaya hazırlıklı olmalısınız. Araştırmaya kendinizden başlayın. Robotik; elektronik, mekanik ve yazılımın bileşkesidir. Siz bunlardan hangisine kendinizi daha yakın hissediyor ve hangisine daha çok ilgi duyuyorsunuz? Robotiğin hangi parçası daha çok ilginizi çekiyorsa öğrenmeye oradan başlayın.
Robot yapmak için elektronik, mekanik ve yazılım bilgilerinin üçüne de sahip olmak gerektiğinden ilk başta bir robotu tamamen kendinizin yapması çok zordur. Bazı parçaları hazır almanız gerekebilir. Zaman içinde araştırarak ve farklı robot projeleri ile uğraşarak kendinizi geliştirir ve tamamen size ait bir robot yapabilirsiniz.
Robotiğe başlarken mümkün olduğunca en basit şeylerden başlayın. Karmaşık projeler ile uğraşmak hem daha çok para harcamanıza sebep olabilir hem de başarısız olursanız isteğiniz kırılabilir.
İlk robot projenize başlamadan önce öğrenmeniz gerekenler şunlardır.
Robot nedir, ne değildir?
Temel elektronik
Sensörler
Motorlar
Mikrodenetleyiciler
Programlama bilgileri
Bu ana başlıkları araştırmanız ve öğrenmeniz robotik konusunda gerekli temelleri oluşturmanızda yardımcı olacaktır.
Bir sonraki adım örneklerini bulabileceğiniz basit bir robot projesine başlamak olacaktır. Bu ilk robot projeniz için çizgi izleyen robot önerilebilir. Bunun için çizgi izleyen robot yapımıyla ilgili sayfamızı inceleyebilirsiniz. İlk robotunuzun çalıştığını görmek size diğerleri için gerekli motivasyonu sağlayacaktır ve böylece ondan sonraki her robot projenizde robotiğe daha fazla bağlanacaksınız.
Kendi robot projenizi yapmaya karar verdiğinizde almanız gereken başlıca malzemeler:
Havya, lehim ve lehim pompası
Multimetre
Yan keski, tornavida
Breadboard
Dirençler, kondansatörler, transistörler, diyotlar, ledler, mikrodenetleyiciler...vb devre elemanları
Motorlar ve tekerlekler
Bataryalar ve / veya piller
Mikrodenetleyiciler
Programlayıcı kart
Silikon tabancası ve silikon...
Hazır modüller alarak mı yoksa herşeyi kendim yaparak mı başlamalıyım?
Bu soru robotiğe yeni başlarken çoğu kişinin kafasındaki sorudur. Hazır modüller kullandığınızda rahatlıkla ''Ben yaptım'' diyemeyeceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak unutmayın ki ilk robotunuzu baştan sonra her parçasıyla kendiniz yapmanız çok zordur. Bu bir çok konuda bilgi sahibi olmanızı gerektirir. Bilgiyi ise sadece okuyup araştırarak kazanamazsınız.
İyi tasarlanmış robot devreleri ve robot kitleri size bir çok şeyi okuyup araştırarak öğrenebileceğinizden daha hızlı ve etkili biçimde öğretebilir. Özellikle yeni başlarken bu tip robot devrelerini ve robot kitlerini kullanmaktan kaçınmayın. Ama bu robot devrelerini ve robot kitlerini kullanırken de yaratıcılığı göz ardı etmeyin. Kite ya da devreye uyumlu kendinize özgü tasarımlarla farklı robotlar deneyin. Değişik mekanik düzenekler tasarlayıp kendinizi geliştirin. Bir sonraki aşamalarda bu robot devrelerini kendiniz yeniden programlamayı ya da yeni sensörler ve fonksiyonlar eklemeyi deneyebilirsiniz. Böylece hazır robot devreleri ve robot kitleri kullanarak da ''Bu robotu ben yaptım!'' diyebilirsiniz.
Robotiğe başlangıç amacı genellikle hem eğlenmek hem de keyif alabileceğiniz şeyleri öğrenmektir. Her şeyi en ufak parçasından itibaren tamamen kendiniz yapmaya çalışmanız daha çok zaman alacağından sizi sıkabilir. Bunun yanısıra hazır robot devreleri ve robot kitleri robotunuz için gerekli olan bir çok parçayı bir arada barındırır. Bu nedenle ek masraflar yapmak ve parça aramak gibi sıkıntılarla fazla uğraşmanız gerekmez. |