Varikap Diyot
Varikap diyotlar uçlarına uygulanan ters polariteli gerilime bağlı olarak kapasite değeri değişen diyotlardır. Diyotlar da kondansatör gibi iki yarı iletken maddenin arasında nötr bölge yani yalıtkandan olusur.
Yan tarafta görüldüğü gibi üzerine uygulanan ters polarma gerilimi arttığı taktirde aradaki nötr bölge genişler. Bu da iki yarı iletkenin aralarındaki mesafeyi arttırır. Böylece diyotun kapasitesi düşer. Gerilim azaltıldığında ise tam tersi olarak nötr bölge daralır ve kapasite artar.
Kondansatördeki iletkenlerin arasındaki uzaklık arttırılarak ve azaltılarak kapasitesi değiştirilen variable kondasatörler mevcuttur. Fakat bunların çok maliyetli olması, çok yer kaplaması ve elle kumanda edilmek zorunda olması gibi dezavantajları vardır. Bu nedenle varikap diyotlar tercih edilir. Varikap diyotlar TV ve radyoların yayın (frekans) seçici (tuner) devrelerinde kullanılır.
Tunel Diyot
Tunel diyotlar doğru polarlama altında çalışan ve gerilime göre dirençleri değişen diyotlardır. Tunel diyotların üretiminde fazla katkılı germanyum ya da galyum arsenik kullanılır. Katkı maddesi olarak galyum arsenik, berilyum, altın vb. maddeler kullanılabilir.
Yandaki grafikte tunel diyotun elektriksel karakteristiği verilmiştir. Tunel diyotlar negatif direnç bölgesinde kullanılırlar. Tunel diyotlar çok düşük güçlüdürler. Bu tip diyotlar çalışma frekansı 10000 MHz 'e kadar olan osilatörlerde, hızlı anahtarlama devrelerinde ve yükselteçlerde kullanılırlar.
Led Diyot
Led ışık yayan bir diyot türüdür. Lede dogru polarma uygulandığında p maddesindeki oyuklarla n maddesindeki elektronlar birleşim yüzeyinde nötrleşirler. Bu birleşme anında ortaya çıkan enerji ışık enerjisidir. Bu ışığın gözle görülebilmesi için ise p ve n maddelerinin birleşim yüzeyine "Galyum Arsenid"maddesi katılmıstır. Ledlerin, yeşil, kırmızı, sarı ve mavi olmak üzere 4 çeşit renk seçeneği vardır.
IR Led
İnfraruj led, normal ledin birleşim yüzeyine galyum arsenid maddesi katılmamış halidir. Yani görünmez (mor ötesi) ışıktır. İnfraruj ledler televizyon veya müzik setlerinin kumandalarında, kumandanın gönderdiği frekansı televizyon veya müzik setine iletmek için kullanılır. Televizyon veya müzik setinde ise bu frekansı alan devre elemanına " Foto Diyot " denir. Infraruj led ile normal ledin sembolleri aynıdır.
Gunn Diyot
Daha çok osilatör devrelerinde kullanılan Gunn diyotlar polarlama gerilimi uygulandığında belli voltaj değerinden sonra sürekli olarak kesme ve iletime geçerek kare dalga benzeri bir sinyal oluşmasını sağlarlar.
Shottky Diyot
Normal diyotlar çok yüksek frekanslarda üzerine uygulanan gerilimin yön değiştirmesine karşılık veremezler. Yani iletken durumdan yalıtkan duruma veya yalıtkan durumdan iletken duruma geçemezler. Bu hızlı değişimlere cevap verebilmesi için sotki diyotlar imal edilmiştir.
Sotki diyotlar normal diyotun n ve p maddelerinin birleşim yüzeyinin platinle kaplanmasından meydana gelmiştir. Birleşim yüzeyi platinle kaplanarak ortadaki nötr bölge inceltilmiş ve akımın nötr bölgeyi aşmasi kolaylaştırılmıştır.
Lazer Diyot
Yarı iletken lazer diyotlar fiber optik kablolar ile bilgi iletimi, barkod okuyucu, mesafe ölçme, tıbbi cihazlar ve gece görme aygıtları gibi yerlerde kullanılan diyotlardır.
Yandaki şekilde lazer diyodun yapısı gösterilmektedir. Lazer diyota gerilim uygulandığında yalıtkan yüzey ışın yayar.
* Bu makale Robotiksistem tarafından hazırlanmıştır. Robotiksistem.com kaynak gösterilmek kaydıyla kullanılabilir. |