Arduino 101 Özellikleri
   

Robotturk, Robotik Ürünler Sitesi

ARDUINO / GENUINO 101

Arduino 101 veya Amerika dışında satışa sunulan ismi ile Genuino 101, Intel® Curie™ işlemcilerin yüksek performansı ve düşük güç tüketimi ile Arduino sadeliğini bir araya getiriyor. Arduino / Genuino 101, Arduino Uno 'nun tüm çevresel özelliklerini ve güçlü form yapısını korumasıyla beraber kart üzerinde ek olarak Bluetooth LE ve 6 eksen ivme ölçer / jiroskop sensörleri de yerleşik olarak bulunmaktadır. 

Bu modülde 32MHz clock hızında iki adet küçük x86 (Quark) ve ARC çekirdeği yer almaktadır. Intel toolchain en zorlu görevleri yerine getirmek için Arduino programlarınızı her iki çekirdek arasında optimum şekilde derlemektedir. Intel tarafından geliştirilen Gerçek zamanlı İşletim Sistemleri (Real Time Operating Systems - RTOS) açık kaynaklıdır.

Arduino / Genuino 101

Arduino 101 Arduino 101
Arduino 101 ön yüz Arduino 101 arka yüz

Arduino / Genuino 101 üzerinde 14 dijital giriş/çıkış pini (4 tanesi PWM çıkış olarak kullanılabilir), 6 analog giriş, seri iletişim için bir USB konnektörü, SPI sinyalleri ile ICSP başlığı ve I2C için ayrılmış pinler yer almaktadır. Çalışma voltajı ve giriş / çıkışlar 3.3V ‘dur. Tüm pinlerin, 5V üzeri gerilime karşı koruması bulunmaktadır.

Genuino 101

Arduino / Genuino 101 Teknik Özellikleri

Mikrodenetleyici : Intel Curie
Çalışma gerilimi : 3.3 V (5 V toleranslı giriş / çıkışlar)
Tavsiye edilen besleme gerilimi : 7 - 12 V DC
Besleme gerilimi limitleri : 6 - 20 V
Dijital giriş / çıkış pinleri : 14 tane (415 tanesi PWM çıkışını destekler)
Analog giriş pinleri : 6 tane
Giriş / çıkış pini başına düşen DC akım : 4 mA
Flash hafıza : 196 KB
SRAM : 24 KB
Saat frekansı : 32 MHz
Ek özellikler : Bluetooth LE, 6 eksenli ivme öçler ve jiroskop
Boyutlar : 68.6 mm x 53.4 mm

Arduino 101 Tasarım Dosyaları (ZIP)
Arduino 101 Devre Çizimi (PDF)

Diğer kartlardan ne farkı var?

Arduino / Genuino 101 kartının bazı özellikleri Arduino Uno (konnektörler ve çevresel özellikleri) ve Arduino Zero (32 bit mikrodenetleyici, 3.3 V giriş / çıkış) kartları ile ortaktır. Ancak Intel mikrodenetleyicinin düşük güç tüketimi ve dahili Bluetooth LE, 6 eksen ivme ölçer ve jiroskop onu farklı kılan özelliklerdir.

Güç

Arduino / Genuino 101 bir USB kablosu ile bilgisayara bağlanarak çalıştırılabilir ya da harici bir güç kaynağından beslenebilir. Güç kaynağı otomatik olarak seçilir.

Harici güç kaynağı bir AC-DC adaptör ya da bir pil / batarya olabilir. Adaptörün 2.1 mm jaklı ucunun merkezi pozitif olmalıdır ve kartın power girişine takılır. Pil veya bataryanın uçları ise power konnektörünün GND ve Vin pinlerine bağlanır.

Arduino / Genuino 101 6 V - 20 V aralığında bir harici güç kaynağı ile beslenebilir. Ancak 7 V altında bir besleme yapıldığında 5V pini 5 V tan daha düşük çıkış verebilir ve kart kararsız çalışabilir. 12 V üzerinde bir voltaj beslemesi yapılması durumunda ise regülatör fazla ısınabilir ve karta zarar verebilir. Bu nedenle tavsiye edilen besleme gerilimi 7 V - 12 V aralığındadır.

VIN : Arduino kartına regüle edilmiş harici bir güç kaynağı bağlandığında kullanılan voltaj girişidir.

5V : Bu pin Arduino kartındaki regülatörden 5 V çıkış sağlar. Kart DC power jakından 7-12 V adaptör ile, USB jakından 5 V ile ya da VIN pininden 7-12 V ile beslenebilir. 5V ve 3.3V pininden voltaj beslemesi regülatörü bertaraf eder ve eğer düzgün şekilde regüle edilmediyse karta zarar verir. Bu nedenle önerilmemektedir.

3.3V : Arduino kart üzerindeki regülatörden sağlanan 3,3V çıkışıdır. Maksimum akım 1500 mA dir. Bu regülatör aynı zamanda Curie mikrodenetleyiciye de güç sağlar.

GND : Toprak pinidir.

IOREF : Arduino kartlar üzerindeki bu pin, mikrodenetleyicinin çalıştığı voltaj referansını sağlar. Uygun yapılandırılmış bir shield IOREF pin voltajını okuyabilir ve uygun güç kaynaklarını seçebilir ya da 3.3 V ve 5 V ile çalışmak için çıkışlarında gerilim dönüştürücülerini etkinleştirebilir.

Giriş ve Çıkışlar

Arduino / Genuino 101 kartında bulunan 20 tane genel amaçlı giriş / çıkış pininden her biri pinMode(), digitalWrite() ve digitalRead() fonksiyonları ile dijital giriş ya da çıkış olarak kullanılabilir. Bu pinler 3.3 V ile çalışır. Her pin maksimum 20 mA çekebilir ya da sağlayabilir. PWM olarak kullanılabilen pinler 3, 5, 6 ve 9 numaralı pinlerdir. Ayrıca bazı pinlerin özel fonksiyonları vardır:

Serial: 0 (RX) ve 1 (TX); Bu pinler TTL seri data almak (receive - RX) ve yaymak (transmit - TX) içindir.

Harici kesmeler 2, 5, 7, 8, 10, 11, 12 ve 13 : Bu pinler bir kesmeyi tetiklemek için kullanılabilir.

PWM: 2 - 13 , 44 - 46 : Bu pinler analogWrite () fonksiyonu ile 8-bit PWM sinyali sağlar.

SPI: MISO, MOSI, SCK ve SS : Bu pinler SPI kütüphanesi ile SPI haberleşmeyi sağlar.

LED 13 : Digital pin 13 e bağlı bir leddir. Pinin değeri High olduğunda yanar, Low olduğunda söner.

TWI : SDA ve SCL : Wire kütüphanesini kullanarak TWI haberleşmesini destekler.

Genuino / Arduino 101 Fritzing Çizimi

Programlama

Arduino / Genuino 101 Arduino yazılımı (IDE) kullanılarak programlanabilir. Arduino programını buradan indirmeniz gerekir. Programı indirip açtıktan sonra Tools > Board menüsünden "Arduino / Genuino 101" seçiniz.

Kart RTOS ile önceden programlanmış halde gelmektedir. Bu sayede harici bir donanım kullanmadan yeni kod yükleyebilirsiniz.

Aygıt Yazılımı

Arduino / Genuino 101 kartı zaman zaman aygıt yazılımı için güncellemeler alabilir. Arduino yazılımı (IDE) en son aygıt yazılımını otomatik olarak güncelleyecektir.

* Bu makale Robotiksistem tarafından hazırlanmıştır. Robotiksistem.com kaynak gösterilmek kaydıyla kullanılabilir.
robotik