Arduino Mini Özellikleri
   

Robotturk, Robotik Ürünler Sitesi

ARDUINO MİNİ

Arduino Mini ATmega328 mikrodenetleyici barındıran, küçük , tam ve breadboard dostu bir Arduino kartıdır. Kart üzerinde bulunan 14 adet dijital giriş / çıkış pininin 6 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir. Ayrıca 8 analog giriş, 16 Mhz kristal ve reset tuşu bulundurmaktadır.

Arduino Mini Arduino Mini
Arduino Mini ön yüz Arduino Mini arka yüz


Arduino Mini üzerinde USB soketi ve programlayıcı bulunmamaktadır. Kartı programlamak için USB-seri dönüştürücüler kullanılabilir. Aşağıdaki resimde Arduino Mini pin diyagramı gösterilmektedir.

Arduino Mini pin diyagramı

Arduino Mini Teknik Özellikleri

Mikrodenetleyici : ATmega328 (önceki versiyonlarda ATmega168)
Çalışma gerilimi : +5 V DC
Tavsiye edilen besleme gerilimi : 7 - 9V DC
Dijital giriş / çıkış pinleri : 14 tane (6 tanesi PWM çıkışını destekler)
Analog giriş pinleri : 8 tane
Giriş / çıkış pini başına düşen DC akım : 40 mA
Flash hafıza : ATmega328 için 32 KB (2 KB bootloader için kullanılır)
SRAM : ATmega328 için 2 KB
EEPROM : ATmega328 için 1 KB
Saat frekansı : 16 MHz
Boyutları : 18 mm x 30 mm

Arduino Mini (05) kart şematiği (PDF)
Arduino Mini (05) Eagle çizim dosyaları (ZIP)

Güç

Arduino Mini
5 V pini üzerinden veya harici güç kaynağından beslenebilir. Harici güç kaynağı olarak AC-DC adaptör veya batarya kullanılabilir. Adaptör veya batarya kart üzerindeki GND ve +9 V pinleri üzerinden bağlanabilir. 

Harici güç kaynağı olarak 7 - 9 V arasında kullanılabilir. 9 V üzerinde gerilim uygulamak karta zarar verebilir. KArt üzerindeki mikrodenetleyici, 5 V gerilim ile çalışmaktadır. +9 V pini üzerinden verilen 7- 9 V arasındaki gerilim kart üzerindeki voltaj regülatörü ile 5 V 'a indirilir.

+ 9 V : Harici bir güç kaynağı bağlandığında kullanılan voltaj girişidir ( 7 - 9 V).

5V : Bu pin regülatörden çıkan 5 V çıkışı verir. Kart 5 V gerilim besleneceği zaman bu pin 5 V giriş pini olarak kullanılabilir.  Kart +9 V pini üzerinden harici bir güç kaynağı ile beslendiğinde ise regülatörden çıkan 5 V doğrudan bu pin üzerinden çıkış olarak verilir. 

GND : Toprak pinidir.

Arduino Mini 'nin eski ve yeni versiyonlarının pinlerinde bazı küçük değişiklikler vardır. aşağıdaki resimlerde 03 versiyonu ve 04 - 05 versiyonlarının pinleri gösterilmiştir. (04 ve 05 versiyonunda soldaki GND pininin yer değiştirmiş olduğuna dikkat ediniz.)

Arduino Mini 03 Arduino Mini 04 - 05
Arduino Mini 03
Arduino Mini 04 - 05

Giriş ve Çıkışlar

Arduino Mini üzerinde bulunan 14 adet dijital pinin hepsi giriş veya çıkış olarak kullanılabilir.

Arduino Mini,
Arduino Uno gibi Atmega328 tabanlı olmasına rağmen Arduino Uno 'daki gibi 6 tane analog giriş pini yerine Arduino Mini 'de 8 tane analog giriş pini bulunmaktadır. Bu analog giriş pinleri de aynı şekilde dijital giriş ve çıkış olarak kullanılabildiğinden kart üzerinde toplam 22 tane dijital giriş çıkış pini vardır. Bu pinlerin tamamının lojik seviyesi 5 V 'dur. Her pin maksimum 40 mA giriş ve çıkış akımı ile çalışır. Ayrıca bazı pinlerin farklı özellikleri bulunmaktadır:

Serial 0 (RX) ve 1 (TX) : Bu pinler TTL seri data almak (receive - RX) ve yaymak (transmit - TX) içindir. Karta program yüklerken ve bilgisayar ile Arduino Mini arasında seri haberleşme yapılırken bu pinler kullanılmaktadır. bu nedenle mecbur kalınmadıkça bu pinlerin giriş veya çıkış olarak kullanılmaması önerilir.

Harici kesmeler (2 ve 3) :Bu pinler yükselen kenar, düşen kenar veya değişiklik kesmesi pinleri olarak kullanılabilir. 

PWM: 3, 5, 6, 9, 10, ve 11 : Bu pinler analogWrite () fonksiyonu ile 8-bit PWM sinyali sağlar.

SPI: 10 (SS), 11 (MOSI), 12 (MISO), 13 (SCK) : Bu pinler SPI kütüphanesi ile SPI haberleşmeyi sağlar.

Analog (A0 - A7) : Her bir analog giriş pini 10 bit çözünürlük (1024 değer) destekler. Pinlerin ölçüm aralığı 0 - 5 V aralığındadır.

TWI : A4 ya da SDA pini ve A5 ya da SCL pini Wire kütüphanesini kullanarak TWI haberleşmesini destekler.

RESET : Mikrodenetleyici resetlenmek istendiğinde bu pin LOW yapılır. Reset işlemi kart üzerinde bulunan Reset Butonu ile de yapılabilir.

Haberleşme

Arduino Mini bir bilgisayar ile, başka bir Arduino ile ya da diğer mikrodenetleyiciler ile haberleşme için çeşitli imkanlar sunar. ATmega328 ve ATmega168 mikrodenetleyicileri, RX ve TX pinlerinden erişilebilen UART TTL (5V) seri haberleşmeyi destekler.

Arduino Mini üzerinde donanımsal olarak bir adet seri port bulunmaktadır. Ancak SoftwareSerial kütüphanesi ile bu sayı yazılımsal olarak arttırılabilir. 

Atmega328 aynı şekilde I2C ve SPI portlarıda sağlamaktadır. Arduino bilgisayar programı ile gelen Wire kütüphanesi I2C kullanımını, SPI kütüphanesi de SPI haberleşmesini sağlamak için kullanılır.

Programlama

Arduino Mini kartı Arduino bilgisayar programı (Arduino IDE) ile programlanır.  Arduino Mini 'yi programlamak için USB-Serial Dönüştürücü veya başka usb-seri dönüştürücüler kullanılabilir.

Arduino Mini 03 Arduino Mini 04 - 05
Arduino Mini USB Serial Dönüştürücü bağlantı örnekleri

Programlayıcı bağlantıları yapıldıktan sonra Arduino programı üzerinden Tools > Board sekmesi altında Arduino Mini'yi seçip programlamaya başlayabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için referans ve temel fonksiyonlar sayfasını inceleyebilirsiniz.

Arduino Mini üzerindeki Atmega328 üzerine bootloader denilen özel bir yazılım yüklü gelir. Bu sayede kartı programlarken ekstra bir programlayıcı kullanmanıza gerek yoktur.Haberleşme orjinal STK500 protokolü ile sağlanır. 

Bootloader yazılımı bypass edilerek kart doğrudan mikrodenetleyicinin ICSP pinleri üzerinden ISP programlayıcı ile programlanabilir. ICSP pinleri bağlantıları hakkında ayrıntılı bilgi için bootloading the Mini sayfasını inceleyebilirsiniz.

* Bu makale Robotiksistem tarafından hazırlanmıştır. Robotiksistem.com kaynak gösterilmek kaydıyla kullanılabilir.
robotik