Arduino ya da Amerika dışında satışa sunulan adı ile Genuino Micro, 48 mm x 18 mm lik boyutu ile küçük fakat Arduino Uno ile aynı güçte bir mikrodenetleyiciye sahip olan bir Arduino kartıdır. Bu nedenle büyüklüğün ve ağırlığın önemli faktörler olduğu projeler için ideal özelliklte olan bir karttır. Ayrıca proje çalışmaları sırasında proje boardlar (breadboard) ile de rahatlıkla kulanılabilir.
Arduino ve Adafruit işbirliği ile geliştirilmiş olan Arduino / Genuino Micro, ATmega32U4 tabanlı bir karttır. Arduino / Genuino Micro mikrodenetleyiciyi desteklemek için gerekli olan tüm bileşenleri içerir.
|
|
Arduino Micro Ön Yüz |
Genuino Micro Arka Yüz |
Arduino / Genuino Micro üzerinde 20 adet dijital giriş/çıkış pini (7 tanesi PWM çıkışı, 12 tanesi analog giriş olarak kullanılabilir), 16Mhz kristal, mikro usb soketi, ICSP konektörü ve reset tuşu bulundurmaktadır. Kart, USB kablosu üzerinden bilgisayara kolaylıkla bağlanabilir adaptör veya pil ile çalıştırılabilir.
Micro, Arduino Leonardo gibi dahili USB haberleşme özelliğine sahip olan Atmega32u4 mikrodenetleyicisini kullanmakta olduğundan, ikinci bir işlemciye gerek yoktur. Böylelikle Micro, sanal com portun (CDC) yanı sıra bilgisayara mouse, klavye gibi bağlanarak kullanılabilir.
Arduino / Genuino Micro pin diyagramı aşağıda verilmiştir.
Arduino / Genuino Micro Teknik Özellikleri
Mikrodenetleyici : ATmega32U4
Çalışma gerilimi : +5 V DC
Tavsiye edilen besleme gerilimi : 7 - 12 V DC
Besleme gerilimi limitleri : 6 - 20 V
Dijital giriş / çıkış pinleri : 20 tane (7 tanesi PWM çıkışını destekler)
Analog giriş pinleri : 12 tane
Giriş / çıkış pini başına düşen DC akım : 20 mA
3,3 V pini için akım : 50 mA
Flash hafıza : 32 KB (4 KB bootloader için kullanılır)
SRAM : 2 KB
EEPROM : 1 KB
Saat frekansı : 16 MHz
Boyutlar : 48 mm x 18 mm
Ağırlık : 13 g
Arduino / Genuino Micro kart şematiği (PDF)
Arduino / Genuino Micro Eagle çizim dosyaları (ZIP)
Arduino / Genuino Micro boyutları (DXF)
Güç
Arduino Uno bir mikro USB kablosu ile bilgisayar bağlanarak çalıştırılabilir ya da harici bir güç kaynağından beslenebilir. Harici güç kaynağı bir AC-DC adaptör ya da bir pil / batarya olabilir. Adaptörün veya bataryanın uçları Micro 'nun GND ve Vin pinlerine bağlanmalıdır.
Arduino / Genuino Micro kartın çalışması için limit voltaj değerleri 6 - 20 V aralığıdır. Ancak 7 V altındaki voltaj beslemelerinde, 5 V pini daha düşük voltaj sağlayabilir ve kart kararsız çalışabilir. 12 V üzerindeki voltaj beslemelerinde ise regülatör aşırı ısınarak kartın zarar görmesine sebep olabilir. Bu neden önerilen çalışma aralığı 7 - 12 V arasındadır.
VIN : Karta harici bir güç kaynağı bağlandığında kullanılan voltaj girişidir. 7 - 12 V arasında bir voltaj girişi yapılabilir.
5V : Bu pin kart üzerindeki regülatörden çıkan 5 V çıkışı verir. Kart USB (5 V) üzerinden veya başka bir regüle 5 V kaynağından çalışıyor ise gelen 5 V doğrudan bu pin üzerinden çıkış olarak verilir. Eğer karta güç Vin (7 - 12 V) üzerinden veriliyorsa, kaynaktan gelen voltaj, kart üzerindeki regülatör ile regüle edilerek 5 V doğrudan bu pin üzerinden çıkış olarak verilir.
3.3V : Arduino kart üzerindeki regülatörden sağlanan 3,3V çıkışıdır. Maksimum 50 mA dir.
GND : Toprak pinidir.
Giriş ve Çıkışlar
Arduino / Genuino Micro kartı üzerinde bulunan 20 tane dijital giriş / çıkış pininin tamamı, pinMode(), digitalWrite() ve digitalRead() fonksiyonları ile giriş ya da çıkış olarak kullanılabilir. Bu pinler 5 V ile çalışır. Her pin maksimum 20 mA çekebilir ya da sağlayabilir ve 20-50 KOhm dahili pull - up dirençleri vardır. Ayrıca bazı pinlerin özel fonksiyonları vardır:
Serial 0 (RX) ve 1 (TX) : Bu pinler TTL seri data almak (receive - RX) ve yaymak (transmit - TX) içindir. Micro üzerinde Serial sınıfı USB (CDC) haberleşmesi içindir. Pin 0 ve 1 üzerinden seri haberleşme için Serial1 sınıfı kullanılmalıdır.
Harici kesmeler 3 (interrupt 0), 2 (interrupt 1), 0 (interrupt 2), 1 (interrupt 3), 7 (interrupt 4) : Bu pinler yükselen kenar, düşen kenar veya değişiklik kesmesi pinleri olarak kullanılabilir.
PWM: 3, 5, 6, 9, 10, 11 ve 13 : Bu pinler analogWrite () fonksiyonu ile 8-bit PWM sinyali sağlar.
SPI (ICSP Header üzerinde) : Bu pinler SPI kütüphanesi ile SPI haberleşmeyi sağlar. ICSP header'ı üzerindeki SPI pinleri kart üzerindeki başka hiç bir pine bağlı olmadığına dikkat ediniz. (Örneğin Arduino Uno 'da bu pinler 10, 11, 12 ve 13 pinlerine bağlıdır.) Eğer Arduino / Genuino Micro ile birlikte SPI haberleşmesi yapan bir shield kullanmak isterseniz, kullanacağınız shield üzerinde 3 x 2 pinlik ICSP header'ı olması gerekmektedir.
LED 13 : Dijital pin 13 e bağlı bir leddir. Pinin değeri High olduğunda yanar, Low olduğunda söner.
Analog pinler (A0 - A5, A6 - A11 (dijital 4, 6, 8, 9, 10 ve 12) : Micro üzerinden toplam 12 adet analog giriş pini bulunmaktadır. Bunlardan 6 tanesi kart üzerinde direkt A0, A1, A2, A3, A4 ve A5 olarak belirtilmiştir. A6 dan A11 e kadar kodlarla kullanabileceğiniz diğer 6 pin ise sırasıyla dijital 4, 6, 8, 9, 10 ve 12 pinlerine bağlıdır. Her bir analog giriş pini 10 bit çözünürlük (1024 değer) destekler. Varsayılan ayarlarda topraktan 5 V a kadar ölçerler. Ancak, AREF pini ve analogReference() fonksiyonu kullanılarak üst limit ayarlanabilir.
TWI (2 (SDA) ve 3 (SCL)) :Wire kütüphanesini kullanarak TWI haberleşmesini destekler.
AREF : Analog girişler için referans voltajıdır. analogReference() fonksiyonu ile kullanılır.
RESET : Mikrodenetleyiciyi resetlemek içindir. Genellikle shield üzerine reset butonu eklemek için kullanılır.
Haberleşme
Arduino / Genuino Micro bir bilgisayar ile, başka bir Arduino ile ya da diğer mikrodenetleyiciler ile haberleşme için çeşitli imkanlar sunar. ATmega32u4 mikrodenetleyicisi dijital pin 0 (RX) ve 1 (TX) üzerinden etkinleştirilebilen TTL (5V) seri haberleşme sağlar. Ayrıca 32u4 USB üzerinden seri (CDC) haberleşmesine izin verir ve bilgisayardaki yazılıma sanal bir com portu olarak görünür. Bu çip aynı zamanda USB COM sürücülerini kullanarak tam hızlı bir USB 2.0 aygıt gibi davranır. Windows 'ta bir .inf dosyası gereklidir. Kart üzerindeki RX ve TX ledleri USB den seri çipe ve USB den bilgisayara veri giderken yanıp söner.
SoftwareSerial kütüphanesi Arduino / Genuino Micro 'nun dijital pinlerinden herhangi biri üzerinden seri haberleşmeye imkan sağlar.
ATmega32u4 aynı zamanda I2C (TWI) ve SPI haberleşmelerini de destekler. Arduino yazılımı, I2C nin kullanımını kolaylaştırmak için Wire kütüphanesini içerir.
Arduino / Genuino Micro genel bir klavye ya da mouse gibi görünür ve Klavye ve Mouse sınıfları kullanılarak bu giriş cihazlarını kontrol etmek için programlanabilir.
Programlama
Arduino / Genuino Micro kartınızı programlamak için Arduino programını buradan indirmeniz gerekir. Programı indirip açtıktan sonra Tools > Board menüsünden Arduino / Genuino Micro seçiniz.
Arduino / Genuino Micro üzerindeki ATmega32u4 mikrodenetleyicisine önceden bir bootloader yüklenmiştir. Bu bootloader sayesinde Arduino 'yu programlamanız için harici bir programlayıcı donanımına ihtiyacınız olmaz. Haberleşme için AVR109 protokolü kullanılır.
Ayrıca Arduino ICSP kullanarak Arduino 'nun bootloader 'ını devre dışı bırakabilir ve mikrodenetleyiciyi ICSP (In Circuit Serial Programming) pini üzerinden programlayabilirsiniz.
USB Aşırı Akım Koruması
Arduino / Genuino Micro, bilgisayarınızın USB portunu aşırı akım ve kısa devreden koruyan resetlenebilir bir çoklu sigortası bulunur. Çoğu bilgilsayarın portlar için kendi korumaları olmasına rağmen bu sigorta ekstra bir koruma katmanı sağlar. Eğer USB portuna 500 mA den fazla bir yük binerse, sigorta otomatik olarak bağlantıyı kısa devre veya aşırı akım durumu ortadan kalkana dek keser.
* Bu makale Robotiksistem tarafından hazırlanmıştır. Robotiksistem.com kaynak gösterilmek kaydıyla kullanılabilir. |