Arduino Esplora Özellikleri
   

Robotturk, Robotik Ürünler Sitesi

ARDUINO ESPLORA

Arduino Esplora, Arduino Leonardo 'dan türetilen bir mikrodenetleyici kartıdır. Arduino Esplora 'nın diğer tüm kartlardan farkı kendi üzerinde kullanıma hazır sensörler bulundurmasıdır. Arduino Esplora bu yapısıyla özellikle ilk başta elektronik öğrenmeye gerek duymadan, direkt ve hızlıca Arduino üzerinde çalışmak isteyenlere hitap ediyor.

Arduino Esplora Arduino Esplora
Arduino Esplora ön yüz Arduino Esplora arka yüz

Arduino Esplora üzerinde bir adet basma butonlu ve iki eksenli joystick, 4 buton, MMA7361L ivme sensörü,TMP36 sıcaklık sensörü, ışık sensörü, RGB led, mikrofon, buzer ve lineer potansiyometre bulunuyor. Ayrıca Esplora üzerindeki TinkerKit giriş - çıkış soketleri ve renkli TFT LCD ekran konnektörü ile kartın özelliklerini arttırmak da mümkün.

Arduino Leonardo 'da olduğu gibi Esplora da 16 MHz lik kristal osilatör ile ATmega32u4 AVR mikrodenetleyici kullanıyor. Ayrıca kart üzerinde bulunan mikro USB konnektörü ile aynı Leonardo 'daki gibi klavye veya mouse gibi bir USB aygıtı olarak davranabiliyor.

Esplora 'nın sol üst köşesinde bulunan Reset butonu kartın resetlenip yeniden başlatılması için kullanılıyor. Kart üzerinde 4 adet LED bulunuyor.

On Led : Kart bir güç kaynağına bağlı olduğunda yeşil renkte yanar.

L Led : Sarı renktedir. 13. pinden doğrudan mikrodenetleyiciye bağlıdır.

RX ve TX Ledleri : Sarı renktedirler. USB üzerinden veri gönderilirken (transmit - TX) ya da alınırken (receive - RX) yanarlar.

Arduino Esplora bir mikrodenetleyiciyi desteklemek için gerekli bileşenlerin hepsini içerir, başlamak için sadece USB ile bir bilgisayara bağlanmalıdır. Arduino Esplora 'yı harici bir güç kaynağından beslemek için TinkerKit soketlerinden birine harici bir 5V beslemesi bağlamanız gerekmektedir.

Arduino Esplora kısımları

Arduino Esplora Teknik Özellikleri

Mikrodenetleyici : ATmega32u4
Çalışma gerilimi : +5 V DC
Flash hafıza : 32 KB (4 KB bootloader için kullanılır)
SRAM : 2.5 KB
EEPROM : 1 KB
Saat frekansı : 16 MHz

Arduino Esplora kart şematiği
Arduino Esplora Eagle dosyaları
ATmega32u4 datasheet

Giriş ve Çıkışlar

Arduino Esplora 'nın tasarımı sol tarafındaki joystick ve sağ tarafındaki 4 buton ile oyun konsollarını çağrıştırıyor. Arduino Esplora üzerindeki giriş / çıkış elemanları ise şu şekilde :

İki eksenli ortasında işlevsel basma düğmeli analog joystick
Kartın sağ tarafında baklava şeklinde sıralanmış 4 adet buton
Kartın alt kısmına yerleştirilmiş lineer (doğrusal) potansiyometre
Çevresel sesleri algılamak için mikrofon
Aydınlık algılaması için LDR ışık sensörü
Üç eksenli akselerometre
Kare dalga üretebilen buzzer
RGB led
2 tane TinkerKit giriş soketi 3 pinli TinkerKit sensör modüllerini bağlamak için
2 tane TinkerKit çıkış soketi 3 pinli TinkerKit eyleyicilerini (motor gibi) bağlamak için
TFT ekran konnektörü renkli LCD ekran için ya da SPI protokolünü kullanan diğer (SD kart gibi) çevresel birimlerin bağlanması için kullanılabilir.

Mevcut sensörlerin tamamından faydalanabilmek için kart analog çoklayıcı kullanır. Bu mikrodenetleyicinin tek bir analog girişinin diğer giriş kanalları ile paylaşıldığı anlamına gelir (3 eksenli akselerometre hariç).

Haberleşme

Arduino Esplora bir bilgisayar ile, başka bir Arduino ile ya da diğer mikrodenetleyiciler ile haberleşme için çeşitli imkanlar sunar. ATmega32u4 mikrodenetleyicisi dijital pin 0 (RX) ve 1 (TX) üzerinden etkinleştirilebilen TTL (5V) seri haberleşme sağlar. Ayrıca 32u4 USB üzerinden seri (CDC) haberleşmesine izin verir ve bilgisayardaki yazılıma sanal bir com portu olarak görünür. Bu çip aynı zamanda USB COM sürücülerini kullanarak tam hızlı bir USB 2.0 aygıt gibi davranır. Windows 'ta bir .inf dosyası gereklidir. Kart üzerindeki RX ve TX ledleri USB den seri çipe ve USB den bilgisayara veri giderken yanıp söner.

ATmega32u4 aynı zamanda I2C (TWI) ve SPI haberleşmelerini de destekler. Arduino yazılımı, I2C nin kullanımını kolaylaştırmak için Wire kütüphanesini içerir.

Arduino Esplora genel bir klavye ya da mouse gibi görünür ve Klavye ve Mouse sınıfları kullanılarak bu giriş cihazlarını kontrol etmek için programlanabilir.

Programlama

Arduino Esplora 'yı programlamak için Arduino programını buradan indirmeniz gerekir. Programı indirip açtıktan sonra Tools > Board menüsünden Arduino Esplora seçiniz.

Arduino Esplora üzerindeki ATmega32u4 mikrodenetleyicisine önceden bir bootloader yüklenmiştir. Bu bootloader sayesinde Arduino 'yu programlamanız için harici bir programlayıcı donanımına ihtiyacınız olmaz. Orjinal STK500 programını kullanarak haberleşir.

Ayrıca Arduino ISP kullanarak Arduino 'nun bootloader 'ını devre dışı bırakabilir ve mikrodenetleyiciyi ICSP (In Circuit Serial Programming) pini üzerinden programlayabilirsiniz.

USB Aşırı Akım Koruması

Arduino Esplora, bilgisayarınızın USB portunu aşırı akım ve kısa devreden koruyan resetlenebilir bir çoklu sigortası bulunur. Çoğu bilgilsayarın portlar için kendi korumaları olmasına rağmen bu sigorta ekstra bir koruma katmanı sağlar. Eğer USB portuna 500 mA den fazla bir yük binerse, sigorta otomatik olarak bağlantıyı kısa devre veya aşırı akım durumu ortadan kalkana dek keser.

* Bu makale Robotiksistem tarafından hazırlanmıştır. Robotiksistem.com kaynak gösterilmek kaydıyla kullanılabilir.
robotik